OCT – ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
OCT – ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η OCT αγγειογραφία διαδραματίζει ήδη ένα σημαντικό ρόλο στην κλινική οφθαλμολογία σαν ένα νεό, μη επεμβατικό, διαγνωστικό εργαλείο χωρίς την χρήση σκιαγραφικού το οποίο δρα συμπληρωματικά και σε μερικές περιπτώσεις αντικαθιστώντας τη συμβατική φλουοροαγγειογραφία.
Επίσης είναι μια διαγνωστική μέθοδος των αγγειακών δομών του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς και οι χάρτες της είναι μια δυσδιάστατη απεικόνιση μιας συγκεκριμένης τομής και περιοχής αυτών.
Καθίσταται εφικτή μέσω της εντόπισης της κίνησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της ροής στο αγγεικό σύστημα και με αυτόν τον τρόπο της αναπαράστασης του αγγειακού πλέγματος.
Η OCT αγγειογραφία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον εντοπισμό της χοριοειδικής νεοαγγείωσης στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την επακόλουθη θεραπεία αυτής.
Επίσης έχει εφαρμογές στην διάγνωση και παρακολούθηση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπαθειας, ισχαιμίας της ωχράς κηλιδας λόγω σακχάρου, αποφράξεις αγγείων και προσφάτως του γλαυκώματος. Είναι μια αξιόπιστη και υψηλής ευαισθησίας εξέταση.
Επιπλέον η OCTA παρέχει καλύτερη απεικόνιση των εν τω βάθει αγγειακών δομών συγκριτικά με την FA.
Η μη χρήση σκιαγραφικού δεν εκθέτει τον ασθενή σε ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις.
Η έγκαιρη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και του διαβητικού οιδήματος της ωχράς είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη πιθανής απώλειας της όρασης.
Η ισχαιμία της ωχράς είναι ένας κακός προγνωστικός παράγοντας του προσδόκιμου της όρασης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
Η κατάληξη σε παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι πιο συχνή στον τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη) από ότι στο τύπου 2.
Επίσης προδιαθεσιακούς παράγοντες για PDR και DME αποτελούν η διάρκεια του διαβήτη, η υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα γλυκοζηλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C), υπερλιπιδαιμία και αυξημένος δείκτης μάζας σώματος.
Μετά από τρεις εώς έξι ενέσεις υπάρχει η επιλογή ενδοϋαλοειδικής έγχυσης κορτικοστεροειδών σε ασθενείς με διαβητικό οίδημα της ωχράς